De Reis van de Heldin van Ilse van Kraaij

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De grootste passie in mijn werk is enerzijds, bij werken die ik maak in opdracht, mijn opdrachtgever verrassen en bij de meest uiteenlopende onderwerpen mooi werk maken, en anderzijds als illustrator in mijn persoonlijke projecten constant groei doormaken en experimenteren.

Wat is mijn grootste angst? Angstig aangelegd ben ik niet zo, qua werk dan. Mijn motto is altijd; ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Soms speelt een bepaalde onzekerheid op, gedachtes als ‘zal ik dit voor altijd kunnen blijven doen?’ of ‘ben ik goed genoeg?’; gelukkig weet ik alles altijd goed te relativeren en zie ik in dat juist die gedachtes je afhouden van vooruitgaan. Daarnaast ben ik wel bang voor diep water, maar goed: mocht ik me ooit alleen, midden op zee bevinden, zou ik ook daar gewoon blijven zwemmen en zwemmen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik ben dol op de vrijheid die mijn werk me geeft, en het besef dat ik altijd bezig ben met iets dat me ontzettend gelukkig maakt. Een reeks illustraties afronden, of een mooie cover ontwerpen voor een leuk tijdschrift; wanneer ik dan achter mijn tekentafel zit en even vanaf een afstandje kijk naar wat ik heb gemaakt, en tevreden ben op het eindresultaat, is dat een ultiem geluksmoment. Een soort mijlpaal iedere keer.

Wat is mijn grootste valkuil? Te veel hooi op mijn vork nemen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het doet me denken aan mijn droomscenario: ik, over 50 jaar, nog steeds aan mijn tekentafel, omringd met kasten vol geïllustreerde boeken en krantenartikelen, hier en daar een kat en voor me een leeg vel papier dat nog gevuld moet worden met een nieuw project.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik hoop ieder jaar weer een heleboel veranderingen door te maken, te groeien als persoon en als illustrator. Heel concreet kan ik niets noemen, dat gebeurt vanzelf en daar reflecteer ik later dan weer op.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn werk maken van mijn grootste hobby, mijn bestaansrecht als zelfstandig, fulltime illustrator.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In een huisje á la Villa Kakelbont ergens in de natuur, toch dichtbij de stad en familie en vrienden.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn enthousiasme en inlevingsvermogen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? In gesprek met anderen, de kringloop (voor mijn redactionele illustraties ben ik vaak op zoek naar mooie metaforen en probeer ik verbindingen te leggen tussen verschillende beelden; in een kringloop staan de meest willekeurige lelijke, maar ook prachtige objecten naast elkaar en door daar alleen al naar te kijken leg je nieuwe verbanden en ontstaan unieke ideeën) en het internet. En natuurlijk de natuur, maar daar ga ik toch vooral naartoe voor de rust.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Hoewel ik het fijn vind om nu te lezen, hebben de boeken die ik als kind las toch het meest indruk op me gemaakt. De boeken van Mensje van Keulen, Joke van leeuwen en het boek ‘Aan de andere kant van de deur’ van Tonke Dragt, eveneens gevuld met de mooiste collages en illustraties, inspireerde me om mijn eigen verhalen te gaan schrijven en te verbeelden.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? De volledige albums van mijn favoriete artiesten Alt-J, Everything Everything en James Blake.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik denk niet dat ik die heb.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn (groot)ouders, vriend(en) en vriendinnen en mijn tweelingzus.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien? Ik vind ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ een prachtige film.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je je omringt met de juiste mensen -die je aanmoedigen en supporten en jij hen-, ook al is niet vanzelfsprekend dat je met een goede start het leven begint, je toch heel ver kunt komen in het waarmaken van je dromen.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Ieder van mijn projecten begint met een verhaal, persoonlijk of nieuws gerelateerd. Verhalen zijn dus het startpunt en de kern van mijn werk, en daarmee ook van mijn leven.

Naar welk project kijk ik uit? Naar ieder project, groot of klein, dat nog gaat komen!

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Martijn Wijngaards, mijn vriend. Een jonge, gedreven ondernemer met een grote passie voor zijn bedrijf in grafmonumenten.

Hoe kun je contact met mij opnemen?
Ik ben bereikbaar via info@ilsevankraaij.nl of op mijn website http://www.ilsevankraaij.nl

Leave a comment